Back to Federal guidance

Temporary lighting strings at construction sites

Summary A construction company asked whether manufactured temporary lighting strings met OSHA's construction wiring rules. OSHA said open wiring was allowed for temporary lighting circuits and listed or certified strings were acceptable if installed under the applicable electrical provisions. OSHA said it does not approve or endorse individual products.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-09-24-0
Date issued
September 24, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 24, 1987

Thomas O. Moore,
Safety Director
Austin Commercial, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Moore:

This is in response to your letter of September 2, requesting a clarification of 29 CFR 1926.405 for temporary wiring for lighting.

Paragraph (a)(2)(ii)(B) of 29 CFR 1926.405 allows temporary lighting branch circuits to be run as open wiring. Manufactured lighting strings are acceptable if they are accepted, certified, listed, labeled, or otherwise determined to be safe by a qualified testing laboratory. (See the definitions of "acceptable" and "qualified testing laboratory" in 29 CFR 1926.449). Additionally, the installation of the lighting string must comply with all other relevant provisions of 29 CFR 1926, subpart K (copy enclosed).

The variable working conditions at jobsites and possible alteration of misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the equipment manufacturer. For those reasons, it is the policy of OSHA not to approve or endorse products.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

[Copy of construction subpart K mentioned as enclosed is not reproduced on OSHA's page.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace