Back to Federal guidance

Respirators for contractors and business visitors

Summary A company asked who had respiratory-protection duties when contractors or business visitors needed respirators at its plant. OSHA said each worker's employer was responsible for its own employees, and the host should tell visiting employers about needed precautions. OSHA later struck one sentence about physician medical procedures because it no longer reflected agency policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-09-15
Date issued
September 15, 1987
Status
Active
OSHA struck a sentence about physician medical procedures on March 30, 1999 because it no longer reflected agency policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 15, 1987

Mr. Henry P. Leweling
Manager, Regulatory Affairs
Premark International, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Leweling:

This is the followup to our interim response to your letter of July 28, concerning the standard for respiratory protection, 29 CFR 1910.134.

For each employer, the standard applies only to the employer's own employees. When contract workers and individuals visiting your plant on business require respiratory protection while at your facility, their employers are the parties who must comply with the provisions of 29 CFR 1910.134. Companies must inform visiting employers of the precautions needed while in their facilities under paragraph 29 CFR 1910.1200(c) of the Hazard Communication Standard. To facilitate compliance, good communication and cooperation between your company and their employers is advisable.

All provisions of 29 CFR 1910.134 apply to any employee in General Industry who may be required to wear a respirator for egress in an emergency.

~~It is left to licensed physicians to decide what medical procedures are appropriate for determining whether an employee is physically able to perform the work and use respirators.~~

[This document was edited on 03/30/99 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]

The questionnaire for visitors you attached to your letter is not required by 29 CFR 1910.134.

Please feel free to contact us again if further assistance is needed.

Sincerely,

John A. Pendergrass
Assistant Secretary

[Visitor questionnaire mentioned in the letter is not reproduced on OSHA's page.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace