Back to Federal guidance

Noise standard coverage for cotton gins

Summary An attorney asked whether OSHA’s occupational noise standard applied to cotton gins. OSHA said a grower’s facility processing only that grower’s cotton was an agricultural operation outside the noise standard, while a facility not owned or leased by the grower was general industry and covered by the noise rule. OSHA now archives this letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-04-01
Date issued
April 1, 1987
Status
Archived by the agency
OSHA archives this document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 1, 1987

Mr. Jack O. Nelson, Jr.
Nelson & Nelson
Attorneys at Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nelson:

This is in response to your letter of March 27 concerning the applicability of the standard for occupational noise exposure, 29 CFR 1910.95, to cotton gins.

A cotton ginning operation conducted at a facility owned or leased by a grower of cotton to process only the grower's own produce is an agricultural operation, and due to that fact, the standard for occupational noise exposure does not apply. However, a cotton ginning operation conducted at a facility that is not owned or leased by the grower of the cotton being processed is a general industry operation to which the standard for occupational noise exposure does apply.

I appreciate the opportunity to clarify this matter for you. Please feel free to contact me again if you have further questions.

Sincerely,
John A. Pendergrass
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace