Back to Federal guidance

Crane rules for pile driving and drag-line work

Summary An OSHA region asked which crane rules applied when cranes were used for pile driving, drag-line or clam-shell work. OSHA said pile driving was construction or marine work governed by construction standards rather than the general-industry crane provision. For drag-line or clam-shell hazards in general-industry settings, it directed staff to the general duty clause and cited industry standards.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-03-16
Date issued
March 16, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 16, 1987

MEMORANDUM FOR: LINDA R. ANKU

FROM: LEO CAREY, DIRECTOR
DIRECTORATE OF FIELD OPERATIONS

SUBJECT: Standards Interpretation Regarding Applicability of 29 CFR
1910.180(b)(1) to Cranes Used with Drag Line, Pile
driver or Clam Shell Attachments.

Reference is made to your memorandum dated February 24, 1987, on the above subject.

Commissioner Fornaro's letter requests a clarification of the applicability of the general industry standard, 29 CFR 1910.180(b)(1), to cranes used in drag line, pile driving, and/or clam shell operations. The general industry standard, 29 CFR 1910, is inapplicable to pile driving operations because under the definition of 29 CFR 1910.12(b) and the scope of 29 CFR 1926, Subpart 0, pile driving would only occur during construction or marine operations. Therefore, 29 CFR 1926, Subpart 0, is applicable to pile driving operations including those which utilize a crawler, locomotive, or truck crane.

Hazardous operations involving crawler, locomotive, and truck cranes used with drag line or clam shell attachments in general industry settings shall be cited as general duty clause, 5(a)(1) violations. Such 5(a)(1) violations should reference the applicable Power Crane and Shovel Association Standards No. 1 and No. 2 of 1968, or No. 3 of 1969. The construction standards may also be referenced.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace