Back to Federal guidance

CPR training under construction first aid rule

Summary An employer asked whether the construction first aid rule’s reference to resuscitation required cardiopulmonary resuscitation training. OSHA answered that CPR was not required to comply with that provision. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-12-31
Date issued
December 31, 1986
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 31, 1986

Mr. Gregory Sut
Safety Director
Temple Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sut:

This is in response to your letter of October 16 addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Area Office in Houston, Texas, which has been referred to this office for interpretation of 29 CFR 1926.950(e)(1)(ii) as it relates to first aid and resuscitation.

Specifically, you have asked if cardiopulmonary resuscitation (CPR) is required by 29 CFR 1926.950(e)(1)(ii), which states:

Emergency procedures and first aid. (1) The employer shall provide training or require that his employees are knowledgeable and proficient in:

(ii) First-aid fundamentals including resuscitation.

(2) In lieu of paragraph (e)(1) of this section the employer may comply with the provisions of 1926.50(c) regarding first-aid requirements.

This OSHA standard does not require CPR to be in compliance.

Please advise if we can be of assistance.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace