Back to Federal guidance

Retrofitting forklifts with operator restraints

Summary A company asked about adding operator restraints to forklifts to reduce rollover injuries. OSHA said replacing a seat with one of equal or better characteristics did not require advance approval from the truck maker. It warned that substandard components could violate the rule and that a restraint system should account for the truck frame and overhead guard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-11-17
Date issued
November 17, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 17, 1986

W. L. Hamman, Manager
Safety and Loss Prevention
Celanese Fibers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hamman:

This is in response to your letter of October 10, 1986, regarding your plan to retrofit fork lift equipment with an operator safety restraint system to prevent serious injuries or fatalities in the case of a lateral turnover.

As you are aware, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.178(a)(4) relates to modifications of powered industrial trucks which adversely affect their safe operation and/or capacity. The installation of any substandard component would be considered a violation of the standard.

However, replacement of the seat with a seat of equal or superior characteristics is acceptable on powered industrial trucks without need to obtain prior approval from the truck manufacturer. Such replacement would not be in violation of the OSHA standard, since it is unlikely that it would create a potential safety hazard. We do note, however, that when restraint systems are utilized, consideration should be given to the structural integrity of the truck frame and the overhead guard to preclude or minimize the possibility of injury or fatality should there be a turnover, tipover (rollover) or a loading dock accident.

If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace