Back to Federal guidance

Approval of electrical testing equipment in hazardous locations

Summary A testing-equipment seller asked what approval OSHA required for equipment used in hazardous locations. OSHA said general-industry equipment generally had to be listed or approved by a nationally recognized testing laboratory, with a custom-made equipment exception if the manufacturer tested it and the employer kept the data. It also described approval rules for portable electrical construction tools.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-10-29-0
Date issued
October 29, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 29, 1986

Mr. Shannon M. Simpson
Regional Sales Manager
Neotronics
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Simpson:

This is in response to your letter of June 2, concerning testing equipment for use in potentially hazardous environments. Please except our apology for the delay in response.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requires that equipment intended for use in general industry applications, including hazardous locations, be listed or approved by a nationally recognized testing laboratory such as Underwriters Laboratories, Inc. (UL), or Factory Mutual Engineering Corp. (FM), except under the following circumstance. Custom-made equipment intended for use by a particular customer may be determined to be safe for the intended use by the manufacturer on the basis of test data. In such an instance, the employer is required to retain a copy of the manufacturer's test data for inspection by OSHA. Such custom-made equipment need not be listed or approved to be acceptable to OSHA for use by employees.

The following OSHA standards relate requirements for approved electric powered equipment for use by employees in general industry occupations: 29 CFR 1926.302(a); 29 CFR 1910.304(f)(5)(v); 29 CFR 1910.307(b); 29 CFR 1910.399(a)(1), (a)(2), (a)(7) and (a)(8).

Electric power operated equipment used by employees in construction industry applications is regulated under 29 CFR 1926.302(a). Such equipment is required to be either approved double-insulated type or its equivalent, or to be grounded and approved in accordance with OSHA requirement at 29 CFR 1926, Subpart K, per 29 CFR 1926.400(a). Therefore, OSHA required all portable electric powered equipment used in the construction industry to be approved and acceptable. Furthermore, equipment used in hazardous locations must be listed and approved for the circumstances of the hazard, per 29 CFR 1926.404(b). Listed tools are defined to be those approved by a national recognized testing laboratory such as UL or FM. Only a U.S. laboratory qualified as nationally recognized.

Pertinent portions of the OSHA general industry and construction standards are enclosed for your reference.

If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace