Back to Federal guidance

Fire-extinguisher training and employee evacuation choices

Summary A utility asked whether its fire-response and employee education program met OSHA's extinguisher rules. OSHA described three choices: evacuate everyone, designate trained users while others evacuate, or permit all trained employees to use extinguishers. It said an emergency action plan must spell out when employees may fight incipient fires; each worker could not decide on their own. OSHA later struck two training references from the posted letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-09-12
Date issued
September 12, 1986
Status
Active
OSHA struck two training references in a February 27, 2004 page edit because they no longer reflected current policy; the page retains the revised interpretation.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 12, 1986
Mr. Michael S. Kaninski
Fire Protection Officer
Wisconsin Electric Power Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kaninski:
This is in response to your letter of August 12, 1986, requesting an interpretation from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding fire equipment training requirements as described in 29 CFR 1910, Subpart E and L. In addition, you would like to know if the program described in your letter for general employees and emergency action teams satisfies the training requirements for the use of portable fire equipment as described in Subparts E and L.
OSHA's fire protection standards are performance oriented standards designed to provide the employer greater flexibility in compliance. The intent of the standard is to minimize employee exposure to hazardous situations involving fire in the workplace and to provide for fire protection equipment and services for safe evacuation or rescue of employees endangered by fire in the workplace. OSHA believes that employers who choose to evacuate the workplace rather than to provide fire extinguishers for employee use in fighting fires will most effectively minimize the potential for fire-related injuries to employees.
29 CFR 1910.157(a) and (b) contemplate three possible choices which an employer may make to comply with the intent of the standard:
OPTION 1: Require total evacuation of employees from the workplace upon the sounding of a fire alarm.
This choice also implicitly requires the employer to establish an emergency action and fire prevention plan meeting the requirements of [1910.38 and 1910.39].
When an employer has in fact established and implemented a written fire safety policy and has not provided any fire extinguishers in the workplace, he is exempted from all the requirements in 1910.157.
However, if fire extinguishers are provided but not intended for employee use, he must comply with the requirements in [1910.157(e)] and (f) concerning inspection, maintenance and testing. If he has 10 or fewer employees, the emergency action and the fire prevention plans need not be in writing but may be communicated orally to employees.
OPTION 2: Provide portable fire extinguishers and designate certain employees as authorized to use them to fight fires.
All other employees in the fire area must be required to evacuate the affected area immediately upon the sounding of a fire alarm. This choice implicitly requires the employer to establish an emergency action plan meeting the requirements of [1910.38] and comply with the requirements in 1910.157(c), (e), (f), (g)(3) and (g)(4) regarding general requirements for fire extinguishers as well as inspection, maintenance and testing, hydrostatic testing, training ~~and education~~.
[This document was edited on 2/27/2004 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]
When the employer has in fact established and implemented such a policy in writing, he is exempted from the distribution requirements in 1910.157(d). If he has 10 or fewer employees, the emergency action plan need not be in writing but may be communicated orally to the employees.
OPTION 3: Provide portable fire extinguishers and permit all employees to use them to fight fires.
This choice requires the employer to comply with all the requirements in 29 CFR 1910.157 for the placement, use, maintenance, testing, training and education in the use of the portable fire extinguishers.
29 CFR 1910.157(g)(1) [and (2)] requires that, where an employer has provided portable fire extinguishers for employee use in the workplace, he shall also provide an educational ~~training~~ program to familiarize employees with the general principles of fire extinguisher use and the hazards involved with incipient stage fire fighting and training in the use of appropriate equipment. The education ~~and training~~ shall be provided upon initial employment and at least annually thereafter.
[This document was edited on 2/27/2004 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]
In meeting the requirements of these standards, the employer may provide educational materials, without classroom instruction, through the use of employee notice campaigns using instruction sheets or flyers or similar types of informal programs; or he may provide on site training which exposes employees to the actual "feeling" of fire fighting by simulated fires for training employees in the proper use of extinguishers.
With respect to the program described in your letter I believe the information provided above should be adequate to convey our comments on the program itself. I do want to comment specifically, however, on your third program element. It is OSHA's position that the decision to use fire extinguishers may not be left up to the employees but must be spelled out in an emergency action plan. That plan may address incipient fires and the circumstances under which fire extinguishers may be used. Appropriate training must also be provided with respect to this item.
While the above options are alternate methods of compliance with the standard, employers must understand that, when they permit employees to fight workplace fires, they must make sure that the employees know whatever is necessary to ensure the employees' safety.
If you have any further questions related to this matter or any other, please feel free to contact me again.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
[Corrected 2/27/2004]

------------------------------------------------------------------------

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace