Back to Federal guidance

Chromate salts and carcinogen information on safety sheets

Summary A chemical company asked whether sodium and potassium chromate and dichromate salts met the hazard communication rule’s carcinogen definition. OSHA said its reviewed sources did not then classify those salts as carcinogens under that definition, but statistically significant positive study results still had to be reported on safety sheets as health-hazard information. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-08-05
Date issued
August 5, 1986
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 5, 1986

Mr. Michael Lafond
BETZ Laboratories, Inc.
The Water and Energy Management Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lafond:

This is an update to our response of June 19 to your letter of June 4 requesting an interpretation on whether sodium and potassium salts of chromate and dichromate are considered carcinogenic in accordance with the Hazard Communication Standard's (HCS) requirements for labeling material safety data sheets, and training.

As you correctly mention in your letter the HCS lists three sources to be used in determining whether a chemical is a carcinogen or potential carcinogen: the National Toxicology Program's "Annual Report on Carcinogens," International Agency for Research on Cancer (IARC) "Monographs," and 29 CFR 1910 Subpart Z, Toxic and Hazardous Substances. After reviewing the above sources, particularly IARC Monograph Volume 23, it appears that sodium and potassium salts of chromate and dichromate would not be considered carcinogens as defined by the HCS.

However, for health hazards, any evidence which is statistically significant and which is based on at least one positive study conducted in accordance with established scientific principles would need to be reported on the material safety data sheet. Therefore, if there are any studies which indicate that sodium and potassium salts of chromate and dichromate may be carcinogenic, the results, although not conclusive for establishing carcinogenicity, would need to be reported on the material safety data sheet.

If you have any questions, please feel free to contact us again.

Sincerely,
John A. Pendergrass
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace