Concrete trowel handle shutoff after release
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
July 29, 1986
Mr. George Barley
Project Engineer
Stow Manufacturing Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Barley:
This is in response to your correspondence of July 25, requesting clarification of the requirements of [29 CFR 1926.702(c)].
The intent of [29 CFR 1926.702(c)] is to prevent rotation of the trowel machine handle, after release of the operator's hands from equipment handles. A centrifugal safety switch which precludes the concrete trowel machine from rotating less than a revolution of the handle after release appears to comply with the requirements of the above mentioned standard.
If we may be of further assistance, please feel free to call or write.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
[Corrected 05/28/2004]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace