Back to Federal guidance

Visibility of hazard labels on shrink-wrapped pallet bags

Summary A manufacturer asked whether labels hidden under shrink wrap on palletized chemical bags satisfied the hazard communication rule. OSHA said the label had to be visible before workers could be exposed to the product's hazard. For a flammable or shock-sensitive product that could mean before handling; for a bag hazardous only when opened, visibility at opening could suffice.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-07-02-0
Date issued
July 2, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 2, 1986

Mr. Frank J. Karasinski
Safety & Loss Prevention Manager
FMC Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Karasinski:

This is in response to your letter of May 29 concerning the labeling requirements of the Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 190.1200.

Your letter raises questions about the visibility of labels on shipments of palletized bags. The purpose of a label is to provide an immediate visual warning to employees before a potential exposure to the products contents occur. Additionally the label identity serves as a point of cross reference with the material safety data sheet.

The standard's intent is met as long as the placement of the label permits it to be seen before employees are potentially exposed to the hazardous chemical. If for instance the product is flammable or shock sensitive then the label warnings must be visible before handling, so that special care if necessary, can be taken. On the other hand, for a product that only presents a toxicity hazard when a bag is opened then a label that is visible when the bag is readied for opening is acceptable.

As you can see proper placement of labels is dependent on a product characteristics and the ways and means employees may be exposed to them. Labeling therefore must be considered on a case by case basis. Obviously however, the more visible a label the better the chance that it will he effective.

We hope the above information will assist you in your HCS compliance activities. Please contact us again if further assistance is needed.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace