Consumer hand soap under hazard communication rules
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
June 30, 1986
Richard H. Schwank
President, PSP, Inc.
Peacher-Schwank Plastics, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schwank:
President Reagan has asked the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to respond to your letter of May 21, concerning the application of the Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 to Borax Powered Hand Soap.
Finished consumer products such as hand soap are exempt from the requirements of the Hazard Communication Standard. This exemption would apply as long as the product was used as it would be by a typical consumer. However, if a manufacturer purchases a product--such as cans of spray paint intended for short, one-application consumer use--and uses it in production operations, then a material safety data sheet must be provided.
The HCS is the result of over 10 years of rule-making activity. Considerable research, combined with intense public comment, have shaped the standard into what we feel is a workable and meaningful document.
We hope this information satisfies your concerns. Please feel free to contact me again if further assistance can be provided.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace