Persistent hearing threshold shift and baseline audiograms
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
June 4, 1986
Ms. Mari Franqui
CCC-A, Audiologist
ADVANTAGE Health Systems, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Franqui:
This is in response to your letter of March 31 concerning persistent standard threshold shift (STS).
"Persistent STS" is a term the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) uses to mean an STS that is subsequently confirmed by another audiogram.
If you are supervising the audiometric testing program, then, in accordance with 29 CFR 1910.95(g)(9)(i), you as an audiologist may substitute an annual audiogram for the baseline audiogram when in your judgment the annual audiogram reveals that an STS is persistent. It is not mandatory that you make the substitution, but whenever you conclude that it is appropriate, the above cited provision permits that the substitution be made.
Thank you for contacting us. If we may assist you again in the future, we shall be glad to do so.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace