Back to Federal guidance

Air-line couplings for supplied-air respirators

Summary An employer asked whether a supplied-air respirator system could share couplings or lines with other gases. OSHA said breathing-air couplings had to be incompatible with nonrespirable gas outlets and that a separate air line was needed where contamination or replacement by toxic gas was possible. OSHA later updated the quoted regulation on the posted letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-04-24
Date issued
April 24, 1986
Status
Active
OSHA replaced the quoted coupling rule on its page in a November 24, 1998 correction; the posted text keeps the revised rule alongside the original answer.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 24, 1986

Mr. G.T. Slay
Martin Marietta Energy Systems, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Slay:

This is in response to your letter of March 12, concerning air line couplings used in a supplied air respirator (SAR) system.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) respiratory protection standard states that ~~"Air line couplings shall be incompatible with outlets for other gas systems to prevent inadvertent service of air line respirators with nonrespirable gases or oxygen,"~~ (Correction 11/24/98) ["The employer shall ensure that breathing air couplings are incompatible with outlets for nonrespirable worksite air or other gas systems. No asphyxiating substance shall be introduced into breathing air lines,"] 29 CFR 1910.134[(i)(8)]. The intent of this standard is to prevent the inhalation of gases other than breathing air by the SAR wearer. If there is a likelihood that the breathing air may be contaminated or replaced with toxic gases, a separate air line for transporting breathing air is required.

There would be a violation of the standard if the breathing air and other toxic gases are transported through with the same system.

We hope we have addressed your concern.

Sincerely,

Edward J. Baier
Director
Directorate of Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace