Back to Federal guidance

Steel cable top rails and intermediate rails

Summary A company asked whether quarter-inch steel cable could serve as top and intermediate guardrails. OSHA said the proposal appeared to meet its railing requirements if the cables stayed secured and taut, the top rail met the stated 200-pound load and three-inch deflection condition, and a toeboard protected workers below. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-04-10-0
Date issued
April 10, 1986
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 10, 1986

John Olivieri, President
Brama-Weber, Inc.
J.F. Sharpe Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Olivieri:

This is in response to your letter of April 7, 1986, concerning your requesting a clarification of our standard railing requirements.

29 CFR 1926.500(f)(1)(vi) provides the specification criteria for a standard railing exception as follows:

(vi) Other types, sizes, and arrangements of railing construction are acceptable, provided they meet the following conditions:

(a) A smooth-surfaced top rail at a height above floor, platform, runway, or ramp level of approximately 42 inches;

(b) A strength to withstand at least the minimum requirements of 200 pounds top rail pressure with a minimum of deflection;

(c) Protection between top rail and floor, platform, runway, ramp, or stair treads, equivalent at least to that afforded by a standard intermediate rail;

(d) Eliminations of overhang of rail ends unless such overhang does not constitute a hazard.

Your proposal to install a 1/4 inch standed steel cable for the top and intermediate rails appears to meet the intent of our railing requirements. However, the wire ropes shall be secured to each support and taut at all times. In addition the maximum deflection of the top rail when a load of 200 pounds is applied in any direction at any point on the top rail shall not exceed 3 inches in one direction.

The vertical barrier (toeboard) at floor level erected along exposed edges of a floor opening must be installed to prevent falls of materials on employees working below the floor.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace