Back to Federal guidance

Competent and qualified persons for excavation work

Summary A regional administrator asked how the competent-person and qualified-person definitions applied to excavation work. OSHA said a competent person needed hazard recognition ability and authority to correct hazards, while a qualified person needed credentials or extensive experience to solve technical problems such as support-system design. OSHA now archives the memo as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-02-21
Date issued
February 21, 1986
Status
Archived by the agency
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 21, 1986

MEMORANDUM FOR:

BYRON R. CHADWICK
Regional Administrator

FROM:

JOHN B. MILES, JR., Director
Directorate of Field Operations

SUBJECT:
Clarification of Competent and Qualified Person, as it Relates to Subpart P

This is in response to your memorandum of January 28, on the above subject.

29 CFR 1926.32(f) states: "Competent person" means on who is capable of identifying existing and predictable hazards in the surroundings or working conditons, which are unsanitary, hazardous, or dangerous to employees, and who has authorization to take prompt corrective measures to eliminate them.

29 CFR 1926.32(l) states: "Qualified" means one who, by possession of a recognized degree, certificate, or professional standing, or who by extensive knowledge, training and experience, has successfully demonstrated his ability to solve or resolve problems relating to the subject matter, the work, or the project.

These definitions provide that a competent person must have authority to take prompt measures to eliminate hazards at the work site and have the experience to be capable of identifying these hazards. This is the reason a competent person is required under inspection requirements in 29 CFR 1926.650 and 29 CFR 1926.651.

The definitions provide that a qualified person must have a recognized degree, certificate, etc., or extensive experience and ability to solve the subject problems, at the worksite. This is the reason why 29 CFR 1926.651(f) requires that supporting systems design shall be by a qualified person. There may be a requirement for more technical or engineering knowledge here.

Each excavation job as in any other case, must be evaluated as to the facts relating to the needs of a competent person, and qualified person.

The professional judgement of OSHA must come into play by using our construction regulations where they apply

Please advise if we can be of further assistance.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace