Back to Federal guidance

Federal employee representatives in hazard-abatement meetings

Summary A postal workers' union asked for a right to attend every federal workplace hazard-abatement meeting. OSHA said the federal safety rules did not create that automatic right. They did require employee representatives to receive an abatement plan or notice of interim measures in specified situations, and OSHA said it would keep them informed of meeting results when participation was disputed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-02-19-0
Date issued
February 19, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 19, 1986

Mr. Morris "Moe" Biller
General President
American Postal Workers Union, AFL-CIO
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Biller:

Your letter of January 28 requesting party status for exclusive representation in Federal sector Occupation Safety and Health Administration (OSHA) proceedings is an issue that has been discussed for some time. We have, in the light of our meeting and your letter, discussed it again within the Labor Department.

However, nothing in either Executive Order 12196 or the basic program elements of 29 CFR Part 1960 compels, or even supports, an interpretation that Federal employee representatives, as a matter of right, must participate in all meetings at which there are discussions of hazard abatement. Indeed, the only requirements with respect to abatement are that, (1) where there are no safety and health committees, employee representatives be sent a copy of an abatement plan when abatement cannot be effected within thirty days: and (2) employee representatives be informed of interim protective measures being taken when abatement is not within the authority and resources of the official in charge of an establishment (29 CFR 1960.30).

I understand your position in this matter and I hope you will understand our reluctance to take the steps you suggest at this time. Rather than to argue about proceeding, I believe this is the time to concentrate on the substance of the hazard abatement. OSHA will continue its policy to keep employee representatives informed of the results of such meetings when agreement cannot be reached by management on representative's participation. Let me assure you that OSHA encourages maximum labor-management cooperation and communication in all aspects of safety and health in the Federal sector.

We appreciate your interest and concern for the safety and health of Federal employees.

Sincerely,
Patrick R. Tyson
Acting Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace