Back to Federal guidance

Lead medical removal when an employee changes jobs

Summary A physician asked what lead-removal duties applied when a worker left one employer while recovering from a high blood-lead level and joined another. OSHA said the former employer did not have to continue removal benefits after the worker voluntarily left. It said the new employer's pre-assignment medical review should keep the worker out of lead exposure above the action level until the blood-lead level returned below the applicable threshold.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-02-10
Date issued
February 10, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 10, 1986

Sidney Lerner, M.D.
University of Cincinnati
Medical Center
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lerner:

This is in response to your letter dated November 26, 1984, which you resubmitted May 6, 1985. Please accept my apology for the lengthy delay of this response. The overwhelming number of letters and telephone calls regarding the Hazard Communication Standard has caused unavoidable delays in responding to the public's concerns.

Your letter describes a lead exposure case history and submits two questions relating to it for interpretation relative to the legal requirements of the lead standard, 29 CFR 1910.1025. Briefly, the case history involved an employee who, while on medical removal protection because of a high blood lead reading, voluntarily leaves his job and applies for employment in another company where he will have exposure to lead to a degree which would require medical surveillance. His pre-employment examination at the new company shows his blood lead to be 45 ug/dl, the same as it was when he left his previous employer.

Question 1: Is it necessary for his previous employer to continue benefits (assuming that he has no medical problems) relative only to his elevated blood lead after he leaves employment voluntarily.

Answer: No.

Question 2: May the new employer place him into lead exposure involving more than exposure to an air lead of 30 ug/m3 air since he never had, with that new employer, a blood lead which exceeded a level requiring removal?

Answer: Paragraph (j)(3)(i)(b) of 29 CFR 1910.1025 a requires a pre-assignment medical examination for employees who will be exposed above the action level for more than 30 days per year. A proper examination includes a complete work and medical history (see 1910.1025(j)(3)(ii)(a).

Accordingly, the attending physician should conclude that the employee was in the process of recovering from a removal-level blood lead. The ensuing physician review process should therefore lead to a conclusion preventing the employee from working at a location where exposure exceeds the action level until his blood lead falls below the return level (see 1910.1025(k)(ii)(a)).

Please feel free to contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace