Back to Federal guidance

Hazard communication coverage of metal fabrications

Summary A metal fabricator asked whether steel and aluminum products automatically needed hazard labels and data sheets. OSHA said the manufacturer had to assess normal use and possible worker exposure. A product releasing hazardous chemicals needed information; one meeting the rule's article definition was exempt.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-01-15
Date issued
January 15, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 15, 1986

Mr. Warren Podolske
President
Milwaukee Metal Products Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Podolske:

President Reagan has asked the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to respond to your letter of November 8, 1985, concerning the coverage of steel, aluminum, and other metals under the Hazard Communication Standard (HCS). Please accept my apology for the delay in response.

The HCS requires that manufacturers perform a hazard determination on products they sell. As part of the evaluation the manufacturer must anticipate the uses to which product will normally be put. Both physical and health characteristics must be considered during the hazard determination procedure.

If through this evaluation (see 29 CFR 1910.1200(d)) it is determined that a product does contain hazardous chemicals which may be released during its use, then the product is covered by the HCS and proper labels and MSDS must be transmitted. If this is not the case, however, the product may meet the standard's definition of an article: "a manufactured item: (i) which is formed to a specific shape or design during manufacture; (ii) which has end use function(s) dependent in whole or in part upon its shape or design during end use; and (iii) which does not release, or otherwise result in exposure to, a hazardous chemical under normal conditions of use."

The HCS does not apply to products that meet the definition of an article. A hazard determination must be performed to establish this, however.

It is not OSHA's intent that all materials require material safety data sheets (MSDSs) and labels; rather, only those that are hazardous and present a possibility of employee exposure to the hazard.

Please feel free to contact us if further assistance is needed.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace