Back to Federal guidance

Computer access to material safety data sheets

Summary A law firm asked whether an employer could keep material safety data sheets in a computer database. OSHA said the format was acceptable if employees could get the sheets readily in their work area during every shift. Access only from another location would not meet the hazard communication rule; separate record-access requirements also applied.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1986-01-13
Date issued
January 13, 1986
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 13, 1986
Mr. F. Michael Friedman
Arney, Pagano & Friedman
Attorneys At Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Friedman:
Reference is made to your letter dated November 20, 1985, requesting if Material Safety Data Sheets (MSDS) on a computer data base would be in compliance with provisions of 29 CFR 1910.
There are two standards in OSHA's General Industry Standards, 29 CFR 1910, that specifically address employee access to MSDSs. They are: 1910.1020, "Access to employee exposure and medical records," and 1910.1200 "Hazard Communication."
Under 1910.1020, the MSDS is considered a record and as per 1910.1020(d)(1)(ii)(B), "need not be retained for any specified period as long as some record of the identity (chemical name if known) of the substance or agent, where it was used, and when it was used is retained for at least thirty (30) years...." Due to the length of time involved, storage of MSDS's as records under 1910.1020 on a computer data base could require special planning on the part of the employer. Also, 1910.1020(e) states that any employer must provide access to a record in a reasonable time, place, and manner, but in no event later than 15 days after the request for access is made. Based on your letter, this requirement should pose no compliance problem for the proposed method of storing MSDSs.
However, under 1910.1200(g)(8), the employer must ensure that the MSDSs are readily accessible during each work shift to employees when they are in their work area(s). 1910.1200(g)(9) reiterates the above and allows MSDSs to be kept in any form.
In conclusion, if the employee's work area includes the area where the MSDSs can be obtained, then maintaining MSDS on a computer would be in compliance. If the MSDSs can only be accessed out of the employee's work area(s), then the employer would not be in compliance with 1910.1200(g)(8) or 1910.1200(g)(9).
If you have any further questions, please contact the [Office of Health Enforcement on (202)693-2190].
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace