Back to Federal guidance

Acceptance of third-party equipment testing laboratories

Summary An equipment maker asked whether OSHA accredited testing laboratories, including a Canadian association. OSHA said its laboratory accreditation regulation had not been implemented, so it accepted third-party equipment tests case by case during workplace inspections while considering a new national-laboratory rule. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-10-18
Date issued
October 18, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 18, 1985
Mr. William F. Cantwell, P.E.
Eaton Corporation
Industrial Drives Operations
Kenosha Division
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cantwell:
In response to your earlier letter (copy enclosed), please be advised that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not "list" or accredit testing laboratories under 29 CFR Part 1907. Adopted in 1973, Part 1907 remains unimplemented to date; no testing laboratories have ever been accredited under this regulation. Therefore, we can make no statement, or take any action, concerning the Canadian Standards Association (CSA) as you requested.
In the absence of the Part 1907 procedure, OSHA's requirements for third-party testing of certain equipment are being enforced on an individual workplace inspection basis. In the great majority of these workplace inspections, OSHA personnel have accepted equipment tested by Underwriters Laboratories, Inc., and Factory Mutual Research Corporation. Testing (and listing or labeling) by other third-party testing laboratories has been accepted on a case-by-case basis, if the conditions so warranted.
At the present time, OSHA is engaged in a rulemaking proceeding related to these testing and certification practices. Our current intent is to maintain our requirements that certain equipment and materials be third-party tested for safety by nationally recognized testing laboratories (NRTL). We would require in the future that these NRTL conform to a definition to be provided by OSHA rather than being accredited directly by us, as was the rationale behind Part 1907. Until this rulemaking process is completed, however, the situation remains as stated above.
I hope this information will be of assistance to you. Please feel free to contact my Deputy, Mr. William Higgins, who is the Project Officer for this rulemaking, if you have any additional questions in this regard.
Sincerely,
Barry J. White
Director, Directorate of Safety Standards Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace