Back to Federal guidance

Scaffold grade lumber and permissible plank spans

Summary A construction company asked whether selected structural lumber could be used as scaffold planking. OSHA said the planking had to meet scaffold-grade or equivalent grading rules and that the described two-by-ten planks appeared acceptable if used within the load-dependent spans in its table. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-10-03-6
Date issued
October 3, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 3, 1985

Mr. John Rectenwald
General Electric Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Rectenwald:

Mr. Richard B. Starrak, President George McQueston Company, Inc., located in Iron Horse Park, North Billerica, Massachusetts, requested that this office write to you concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) requirements for scaffold plank.

29 CFR 1926.451(a)(10) of our Construction Industry standards requires all planking to be Scaffold Grades, or equivalent, as recognized by approved grading rules for the species of wood used. The maximum permissible spans for 2x10 inch or wider planks shall be as shown in the following table.

__________
Full thickness Nominal thickness undressed lumber lumber(1)
__________

Working load (p.s.f.) 25 50 75
25 50
Permissible span (ft.) 10 8 6
8 6
___________

(1) Nominal thickness lumber not recommended for heavy duty use.

It appears, based on a copy of a West Coast Lumber Inspection Bureau inspection certificate included with Mr. Starrak's letter to us that 2"x10" selected structural scaffold plank used in conformance with the spans allowed in Table L-3 would satisfy our planking standards.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace