Back to Federal guidance

Fall protection while erecting or dismantling scaffolds

Summary A scaffold trade association asked OSHA to withdraw an August 1985 memorandum on fall protection during scaffold erection and dismantling. OSHA said it would keep that memorandum and require protection where workers faced hazardous falls under its cited instruction, noting a court decision supporting protection during dismantling in some circumstances. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-09-30
Date issued
September 30, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 30, 1985

Mr. D. Victor Saleeby
Executive Vice President
Scaffold Industry Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Saleeby:

This is in response to your letter of September 11, concerning fall protection for employees engaged in erecting or dismantling scaffolds.

The Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) policy has been to require fall protection whenever employees are exposed to hazardous conditions meeting the criteria as defined in OSHA Instruction STD 3-3.1, entitled "Fall Protection in Construction: 29 CFR 1926.28 and 105(a)" (copy enclosed). A recent court case involving Spartan Rigging Corporation and Atlantic Rigging Corporation, as outlined in the Occupational Safety and Health Reporter, supports our position that OSHA require at times the use of guardrails or safety belts in dismantling scaffolds. In summary, the Court decided that the absence of fall protection to employees working at intermediate levels of scaffolds posed a hazard capable of serious physical harm or death. Tying employees off could be achieved in a matter of seconds and the wearing of safety belts in dismantling of scaffolds was feasible and did not pose a greater hazard than not wearing them.

When the Subpart L proposal is published in the Federal Register we will encourage employers to comment on the subject proposed standard. It is possible that we may receive comments on the proposal which would require us to modify the standard. However, the August 2 memorandum mentioned in your letters clarifies our current position in this matter and will not be withdrawn at this time.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
Patrick R. Tyson
Acting Assistant Secretary

Enclosure

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

August 2, 1985

MEMORANDUM FOR: ALL REGIONAL ADMINISTRATORS

FROM: JOHN B. MILES, JR., Director
Directorate of Field Operations

SUBJECT: Fall Protection for employees engaged in erecting or dismantling scaffolds in the Construction Industry

It is not the intent of the construction scaffold standards to specifically require employees who erect or dismantle scaffolds to use a safety belt and lanyard at all times. However, employees erecting or dismantling scaffolds must wear safety belts and lanyards in performing work at a stationary location for a period of time which allows the practical use of safety belts and lanyards. It is OSHA's position that requiring the constant wearing of belts and lanyards while erecting or dismantling scaffolds could be hazardous to employees.

The Directorate of Safety Standards Programs anticipates publishing a new proposal for Subpart L - Ladders and Scaffolding later this year. The fall protection proposed for employees erecting/dismantling scaffolds will be specifically included in that proposal and the text contains a provision which will exempt employees engaged in erecting or dismantling scaffolds from using any fall protection.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace