Back to Federal guidance

Telephone coverage for hazard communication information

Summary A chemical manufacturer asked whether its hazard communication telephone number had to be staffed around the clock. OSHA said the rule required a number on material safety data sheets, but did not expressly require 24-hour coverage. The employer had to judge appropriate coverage based on its products and likely emergencies.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-09-04-0
Date issued
September 4, 1985
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 4, 1985

Mr. Ramon A. Napal
Vice President, Human Resources
Carlisle Syntech Systems
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Napal:

Thank you for your letter of July 26 regarding the hazard Communication Standard (HCS) (29 CFR 1910.1200).

A telephone number is required on material safety data sheets, not labels. The purpose of the number is to ensure that someone can "provide additional information on the hazardous chemical and appropriate emergency procedures, if necessary." The standard does not explicitly state that the telephone number must be answered on a twenty-four hour basis. It appears that some judgment must be made based upon the probable use of your products, and the potential for the occurrence of emergency situations that would require additional information. Many firms that produce highly toxic materials that are likely to be used by other employers during three-shift operations do provide twenty-four hour coverage of their emergency telephone numbers. Producers of mildly toxic materials, which are used in operations that proceed during normal working hours, would be less likely to have such coverage.

Since the HCS is a performance standard, a determination as to what is appropriate in your situation must be made by your firm. We hope this information is helpful to you. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Jennifer C. Silk
Health Scientist
Health Standards Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace