Back to Federal guidance

Brakes and rollover protection on earthmoving equipment

Summary A construction-industry correspondent asked OSHA about brake requirements and rollover protection systems for earthmoving equipment. OSHA identified the applicable braking and ROPS testing provisions, said it could not evaluate two named machines without more information, and said it did not plan to modify one existing requirement at that time. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-08-20
Date issued
August 20, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 20, 1985

Mr. Steen Hagensen
Haandvaerksraadet
The Danish Federation of Crafts and Smaller Industries
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hagensen:

This is in response to your letter of July 8, 1985, addressed to Mr. Bill Simms of my staff, requesting answers to three questions concerning our Construction Standards. We have answered your questions in the same order you posed them.

(1) 29 CFR 1926.602(a)(4) requires: All earthmoving equipment mentioned in this 1926.602(a) shall have a service braking system capable of stopping and holding the equipment fully loaded, as specified in Society of Automotive Engineers SAE-J237, Loader Dozer-1971, J236, Graders-1971, and J319b, Scrapers-1971. Brake systems for self-propelled rubber-tired off-highway equipment manufactured after January 1, 1972 shall meet the applicable minimum performance criteria set forth in the following Society of Automotive Engineers Recommended Practices:

Self-Propelled Scrapers .......................SAE J319b-1971
Self-Propelled Graders.........................SAE J236-1976
Trucks and Wagons..............................SAE J166-1971
Front End Loaders and Dozers...................SAE J237-1971

(2)(a) We do not have any information to properly evaluate the Hydrema 805 and 807 mentioned in your letter.

(2)(b) The test methods described in Subpart W, 29 CFR 1926.1002; apply to an open or closed canopy requiring ROPS.

(2)(c) The test methods described in 29 CFR 1926.1002 will provide the minimum employee protection and equivalent protection.

(2)(d) It is not planned to modify any of the existing requirements in 29 CFR 1926.1003 at this time.

(2)(e) Manufactures must substantiate that ROPS meet the minimum performance criteria of 29 CFR 1926.1001 and 29 CFR 1926.1002.

(3) The Occupational Safety and Health Administrations's requirements for brakes have been included in your answer to your first question.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace