Back to Federal guidance

Guarding package tying machines

Summary A manufacturer asked OSHA how its package tying machines should be guarded and whether domestic or foreign manufacture changed the requirements. OSHA pointed to the general machine-guarding and mechanical-power-transmission standards, said employers were responsible for workplace compliance, and advised that a specific determination required inspecting the equipment and hazards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-07-01
Date issued
July 1, 1985
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 1, 1985

The Honorable Andy Ireland
House of Representatives
Washington, D.C. 20515
Dear Congressman Ireland:

This is in response to your letter of June 12 to Assistant Secretary Robert A. Rowland, on behalf of Mr. Richard Bunn, regarding the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) requirements on guarding package tying machines.

OSHA does not have a standard that specifically addresses package tying machines. However, there are two general standards that would apply, 29 CFR 1910.212, General requirements for all machines, and 29 CFR 1910.219, Mechanical power transmission apparatus. Copies of those standards are enclosed for Mr. Bunn's reference.

It should be noted that OSHA regulates the employer at a workplace, rather than the manufacturer of the machinery and equipment used at the workplace. It is the responsibility of the employer to ensure compliance with the OSHA standards. Whether a machine is of domestic or foreign manufacture would have no impact on the guarding requirements for the machine; the design of the machine and the resulting exposure to the employee would determine the nature and extent of required guards.

A specific determination regarding compliance with the provisions of the enclosed standards would require a workplace inspection of the equipment and evaluation of the hazards by a knowledgeable individual. We would suggest that your constituent contact our local staff for further guidance at the following address:

U.S. Department of Labor
Occupational Safety and Health Administration
700 Twigg Street
Room 624
Tampa, Florida 33602
Telephone: (813) 228-2821

I hope this information will assist you in your response to Mr. Bunn. If you need further assistance please have a member of your staff contact me or the Special Assistant for Congressional Relations at 523-6027.

Sincerely,
Barry J. White
Director, Directorate of Safety Standards Programs

Enclosures

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace