Back to Federal guidance

Slope measurement for five-foot trenching

Summary OSHA answered how its trenching rule applied when the five-foot level method was used. It said the slope or angle of repose should be measured from the bottom of the trench, and confirmed that Table P-1 applied to hard or compact soils. OSHA archives the memorandum and warns that it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-06-26-0
Date issued
June 26, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 26, 1985

This is in response to your memorandum on this subject of May 29, 1985.

While the standard is not too definitive as to where the sloping of the side of a trench on the five-foot plane should begin, sound engineering principles based on a scaled drawing of a cross section of a trench would indicate the necessity of removal of all the earth above the five-foot level, back to the imaginary line of the angle of repose, starting at the bottom of the trench and then sloping upward with the angle of repose. This is necessary to preclude the possibility of collapsing the unshored side of the trench by additional load that the five foot level method would superimpose on the side of the trench. Mr. Kurtz's interpretation to calculate the slope or angle of repose from the bottom of the trench is therefore correct. In regard to the three issues raised by the Dallas Area office, our response is as follows:

  1. Table P-1 does apply when determining slope in hard or compact soils.
  2. The angle of repose should be measured from the bottom of the trench.
  3. It is not our understanding that the courts have interpreted 29 CFR 1926.652(c) to mean that the slope should be measured from the five-foot level to grade.

Memorandum For:

GILBERT J. SAULTER
Regional Administrator

Attn:

HERBERT M. KURTZ
ARA/Technical Support

From:

JOHN B. MILES, JR., Director
Directorate of Field Operations

Subject:

Request for Interpretation/Clarification of 29 CFR 1926.652(c)

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace