Back to Federal guidance

OSHA standards for construction blasting and explosives

Summary A member of Congress asked OSHA about construction-blasting rules on behalf of a contractor seeking a public hearing. OSHA said it was enforcing 29 CFR 1926.905(h) and (k) as written and had received no other complaints about its interpretation. It said the agency would consider the contractor’s position when Subpart U was reviewed; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-04-12
Date issued
April 12, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 12, 1985

Honorable Beverly B. Byron
Member, United States House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congresswoman Byron:

This is in response to your inquiry of March 19, on behalf of Mr. W.B. Rose, President of Rose Lease, Inc., of Frederick, Maryland, concerning Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards for blasting and use of explosives.

The two regulations, 29 CFR 1926.905 (h) and (k), are being enforced as they are written in the test of the standards, as noted in our clarification on this subject issued in a memorandum dated October 30, 1984 (copy enclosed).

Any employer or employee involved with construction blasting may write to us to comment on the interpretation or enforcement of our regulations. We have received no other correspondence from employers or our field staff expressing problems regarding either the standards 29 CFR 1926.905 (h) and (k) or the October 30, 1984, clarification. A public hearing regarding 29 CFR 1926.905 (h) and (k), as requested by Mr. Rose, therefore appears unwarranted at this time.

OSHA's Directorate of Safety Standards Programs is aware of Mr. Rose's concern in this matter, and will give every consideration to his point of view when Subpart U of our regulations is reviewed in the future.

If we may be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

Enclosure

[Constituent correspondence reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace