Back to Federal guidance

Facial hair and tight-fitting respirators

Summary An employee asked OSHA about facial hair and respirator use. OSHA said beard growth can prevent a reliable seal on tight-fitting respirators, regardless of the material, and that the respirator rule applied whether use was routine or occasional. Employers had to monitor exposures, use feasible controls, and prevent bearded employees from wearing tight-fitting respirators when citations would result.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-03-29
Date issued
March 29, 1985
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 29, 1985

Mr. Kenneth R. Thorson
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Thorson:

This is in response to your letter of February 10, 1985, concerning questions on facial hair and respirator wearing.

Answers to your questions are as follows: (Note: The numbered paragraphs below correspond to the numbers of your questions. There was no question III.)

I. There are several published studies which indicate that bearded individuals do not obtain a satisfactory facepiece seal on a tight fitting face piece because the growth, texture and density of beards vary around the face. A person may obtain an acceptable facepiece fit on a given day, but find that he is unable to achieve a consistently satisfactory fit on a daily basis, no matter whether the facepiece is of paper, fabric, plastic or rubber. We are enclosing these studies for your information.

II. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation, 29 CFR [1910.134(g)(1)(i-iii)], addresses the safe use of respirators. Whenever a respirator is worn, proper precautions must be exercised to insure that the wearer is protected against overexposure to toxic air contaminants. The regulation does not differentiate whether the respirator is worn routinely or occasionally. We have been informed by Scott Aviation that they do not recommend that bearded individuals wear their tight fitting self-contained breathing apparatus.

IV. OSHA issues citations if it finds the employer is permitting bearded employees to wear tight fitting respirators. Respirators are only required if employees are overexposed to the toxic air contaminants. The employer must perform monitoring to determine whether the employee is exposed to toxic air contaminants in excess of the permissible exposure limit (PEL) as prescribed in our regulations, 29 CFR 1910, Subpart Z - Toxic and Hazardous Substances (enclosed). To achieve compliance with the Subpart Z, the employer must implement engineering or administrative controls whenever feasible. When such controls are not feasible to achieve full compliance, protective equipment or any other protective measures shall be used to keep the exposure of employees to air contaminants within the limits prescribed in Subpart Z.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace