Back to Federal guidance

Respiratory protection for silica abrasive blasting

Summary A state industrial hygienist asked whether a dust-filter respirator could be used for short silica-blasting operations. OSHA said abrasive-blasting respirators were required when the nozzle and blast were not separated from the operator by an exhaust-ventilated enclosure, with a narrow interim exception when the required respirator was temporarily unavailable for a justifiable reason. It also required eye and face protection when the dust-filter respirator did not provide it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-03-28-0
Date issued
March 28, 1985
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 28, 1985

Mark Nicas, M.S., M.P.H.
Associate Industrial Hygienist
Research and Standards Development Unit
Department of Industrial Relations
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nicas:

This is in response to your letter of March 28, concerning respiratory protection for abrasive blasting with silica sand.

Provision 29 CFR 1910.94(a)(5)(ii)(b) of the ventilation standard requires that "abrasive-blasting respirators" shall be worn by all abrasive-blasting operators when using silica sand in manual blasting operations where the nozzle and blast are not physically separated from the operator in an exhaust ventilated enclosure. This is a work practice provision. That is, whenever the described operation takes place, "abrasive-blasting respirators" must be worn.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) interprets provision 29 CFR 1910.94(a)(5)(iii)(b) as providing for a limited deviation from this requirement by permitting the use of "dust-filter respirators" as interim protection for an operator while "abrasive-blasting respirators" are temporarily unavailable for use for a justifiable reason. A "dust-filter respirator" may not be used as interim protection, however, if the airborne concentration of crystalline silica exceeds the protection factor allotted the respirator. If the "dust-filter respirator" is not designed to protect the operator's eyes and face from the impact of abrasives, supplementary equipment providing such protection will have to be provided in accordance with 29 CFR 1910.94(a)(5)(v)(b).

Thank you for contacting OSHA. If we can assist you again in the future, we shall be glad to do so.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace