Back to Federal guidance

Hangers for two-point suspension scaffolds

Summary A contractor asked OSHA how the construction scaffold standard applied to two-point suspension scaffold hangers. OSHA said qualified people should design, fabricate and inspect the hangers, and warned against proof-loading them to four times the rated load because that could cause fatigue. It allowed a lower pre-use test of one and one-half times the rated load; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1985-03-04-0
Date issued
March 4, 1985
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

MARCH 4, 1985
Mr. R.C. Beagley
Rockwell Hanford Operations
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Beagley:
This is in response to your letter of January 11, 1985, requesting a clarification of the safety requirements for two-point scaffolding in the construction standards.
29 CFR 1926.451(i)(2) requires that the hangers of two-point suspension scaffolds shall be made of mild steel, or other equivalent materials, having a cross-sectional area capable of sustaining 4 times the maximum rated load, and shall be designed with a support for guardrail, intermediate rail, and toeboard.
The construction scaffolding standards do not specifically address the conditions mentioned in your letter. However, we will offer our guidance in this matter as follows:

o A hanger should be designed by a qualified person or engineer.
o The hanger should be fabricated, inspected, and verified that it meets the design by a qualified person or engineer.
o The hanger is ready for use after passing inspection by a qualified person or engineer and being verified that it meets design criteria.
o Hangers should not be load tested to 4 times the maximum rated load before being used at the jobsite. This type of load testing could fatigue the hanger and cause a failure of the hanger at a later date. Hangers may be load tested to 1-1/2 times the maximum rated load (uniform load) before using at the jobsite without any damage to the hanger.

If you have any further questions, please feel free to contact us.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace