Back to Federal guidance

Use of an electronic back-up mirror with a reverse audible alarm

Summary A member of Congress asked whether an electronic back-up mirror could be used on earthmoving or compacting equipment with an obstructed rear view. OSHA said the mirror alone did not provide the protection required by 29 CFR 1926.602(a)(9), but the mirror used with a reverse signal alarm would comply. OSHA also explained that an employer could apply for a variance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-12-18
Date issued
December 18, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 18, 1984

Honorable Hal Daub
U.S. House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Daub:

This is in response to your inquiry of November 21, concerning a product brought to your attention by your constituent, Mr. Lee Terry of Con-Serv, Inc., in Omaha, Nebraska.

It is the policy of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) not to approve or endorse products. The variable working conditions at jobsites and possible alteration or misapplication of an otherwise safe product could easily create a hazardous condition beyond the control of the product manufacturer. However, we have evaluated the information provided on the Electronic Back-up Mirror manufactured by Con-Serv, and it appears that the device does not provide the necessary employee protection required by our construction standard. On the other hand, your Electronic Back-up Mirror used with a reverse signal alarm would comply with our standard.

29 CFR 1926.602(a)(9) provides the following requirements for reverse audible alarms:

No employer shall permit earthmoving or compacting equipment which has an obstructed view to the rear to be used in reverse gear unless the equipment has in operation a reverse signal alarm distinguishable from the surrounding noise level or an employee signals that it is safe to do so.

It is suggested that any employer desiring to use the Electronic Back-up Mirror may apply for a variance from the provisions of 29 CFR 1926.602(a)(9). Additional information concerning a variance application can be obtained by contacting the Director of the Office of Variance Determination:

James T. Concannon, Director
Office of Variance Determination
U.S. Department of Labor - OSHA
Room N3663
200 Constitution Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20210
Telephone: 202-523-7144

If we may be of further assistance, please feel free to contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace