Back to Federal guidance

American Red Cross Standard First Aid Modular System

Summary A regional administrator asked whether the American Red Cross Standard First Aid Modular System satisfied OSHA first aid training requirements. OSHA said the full ten-module course met the intent of 29 CFR 1910.151(b) and other first aid training standards when completed within four months. The shorter Fundamental First Aid certificate did not provide the minimum scope OSHA expected.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-12-17-0
Date issued
December 17, 1984
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 17, 1984

MEMORANDUM FOR: JAMES W. Lake, Regional Administrator
FROM: JOHN B. MILES, JR. Director, Directorate of Field Operations
SUBJECT: American Red Cross Standard First Aid Modular System

This is in response to your memorandum dated August 28, 1984, subject as above.
In order for employers to be in compliance with the various OSHA first aid training requirements, the recommended minimum level of training has been the ARC Standard course, taught in multi-media form or otherwise, or the equivalent. With the advent of the ARC Modular System, another method of training was provided, consisting of subject matter and skill and knowledge levels no less than that required in the more traditionally taught courses. Therefore, the ARC Standard First Aid Modular System course meets the intent of the 29 CFR 1910.151(b) and the other standards requiring first aid training. As noted in the flyer, all ten modules must be taken for a Standard First Aid certificate, and the ten modules must be completed within a four-month period.
The Fundamental First Aid certificate, consisting of the two "core" modules and any four of the remaining eight, is not sufficient to provide the minimum uniformity and scope for first aid training in order for employers to be in compliance with the OSHA standards.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace