Rear-view visibility for construction motor vehicles
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
December 10, 1984
Dear Mr. Sims:
This is in response to your letter of November 15, requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standards for motor vehicles.
The standard, 29 CFR 1926.601(a), applies to vehicles which are used for both highway and off highway purposes on a jobsite, which is not open to public traffic.
One ton flat bed trucks and some other motor vehicles which have rear view mirrors on each side and a window in the rear of the cab may or may not have an obstructed view to the rear of the vehicle. The position of the mirror, the size and location of the load, and the size and location of a window in the rear of the cab must be checked by the employer to ensure that the driver is provided unobstructed view (good visibility) of the rear of a motor vehicle, before allowing employees to back a vehicle without a reverse signal alarm or an observer.
If we may be of further assistance, please let us know.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace