Back to Federal guidance

Permissible radiation exposure levels

Summary A worker asked OSHA about permissible radiation exposure levels. OSHA said the dose limits in Table G-18 of 29 CFR 1910.1096 applied to covered employees regardless of job title, and quoted the rule's conditions for allowing higher whole-body doses in a restricted area. The letter prints a 1985 date despite a 1984 date in OSHA's page URL.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-11-05
Date issued
November 5, 1985
Status
Active
The OSHA page prints November 5, 1985, although its URL is dated 1984-11-05; the issued date follows the printed letter.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 5, 1985

Mrs. Linda Haney
[Recipient address omitted]
Dear Mrs. Haney:

This is in response to your letter of October 11, regarding permissible radiation exposure levels. The Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard for ionizing radiation can be found in 29 CFR 1910.1096, copy enclosed.

The permissible radiation exposure levels are contained in Table G-18 of the standard. As you can see, the levels are independent of any job classification or category, and apply equally to all employees who are covered by the standard. The only exceptions to the levels presented in Table G-18 are specified in 29 CFR 1910.1096(b)(2) which states:

(2) An employer may permit an individual in a restricted area to receive doses to the whole body greater than those permitted under subparagraph (1) of this paragraph, so long as:

(i) During any calendar quarter the dose to the whole body shall not exceed 3 rems; and

(ii) The dose to the whole body, when added to accumulated occupational dose to the whole body, shall not exceed 5 (N-18) rems, where "N" equals the individual's age in years at his last birthday; and

(iii) The employer maintains adequate past and current exposure records which show that the addition of such a dose will not cause the individual to exceed the amount authorized in this subparagraph. As used in this subparagraph "Dose to the whole body" shall be deemed to include any dose to the whole body, gonad, active blood-forming organs, head and trunk, or lens of the eye.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance regarding this matter feel free to contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace