Back to Federal guidance

Strength criteria for guardrails and stairways

Summary An engineer asked OSHA whether a proposed pipe size satisfied construction guardrail and stairway strength criteria. OSHA quoted the then-applicable requirement for a completed railing to withstand a 200-pound load on the top rail and said the supplied design appeared to need pipe larger than 1¼ inches. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-11-02-0
Date issued
November 2, 1984
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 2, 1984

Hubert L. Moore, P.E.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Moore:

This is in response to your letter of October 11, 1984, concerning the strength criteria for guardrail and stairway systems. This also confirms your telephone conversation on October 18, 1984 with a member of my staff, Mr. Simms.

29 CFR 1926.500(f)(iv) requires that the anchoring of posts and framing of members for railings of all types shall be of such construction that the completed structure shall be capable of withstanding a load of at least 200 pounds applied in any direction at any point on the top rail, with a minimum of deflection.

Based on the information you provided in your letter it appears that you must use a pipe greater than 1-1/4" to comply with the above mentioned minimum design criteria.

If I may be of further assistance, please let me know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace