Retractable safety blocks and lifeline rules
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
September 25, 1984
Mr. E.E. Plumb
Boeing Aerospace Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Plumb:
This is in response to your inquiry of September 5, requesting an interpretation of 29 CFR 1926.104.
The requirements of 29 CFR 1926.104 for life-lines do not specifically regulate the manufacture of equipment such as a safety block with a retractable steel wire. However, the standard does regulate the installation and use of lanyard equipment.
The safety blocks, when used in accordance with the manufacturer's instructions, appear to meet the intent of the Occupational Safety and Health Act and applicable regulations.
If we can be of further assistance, please feel free to contact us.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace