Back to Federal guidance

Grounding during distribution line stringing

Summary A utility asked OSHA whether its proposed power-line stringing and grounding setup met construction electrical rules. OSHA said the drawings generally appeared compliant, but a stringing roller used for grounding without a known fault-current rating meant the conductor and equipment had to be treated as energized. The referenced drawings are not reproduced on OSHA's page.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-09-06
Date issued
September 6, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 6, 1984

Mr. Robert R. Clark
Manager, System Overhead Line
Arizona Public Service Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Clark:

This is in response to your letter of May 23, 1984, requesting an interpretation of 29 CFR 1926.955, which was forwarded to this Directorate for response from our Phoenix Area Office. This also confirms your telephone conversation with Mr. Simms of my staff.

The Exhibit "D" drawings attached to your letter appear to show equipment and operations that are in general compliance with the requirements of paragraphs (e) and (c) of Section 29 CFR 1926.955. In your telephone conversation of August 28, 1984, you informed Mr. Simms that the drawing on page 7.9 was not intended to show a de-energized and grounded conductor bonded to an energized 12 KV conductor.

In regard to the problems with the distribution stringing roller with a grounding bar attached but not assigned a fault current rating, we refer you to 29 CFR 1926.954(j). The above-mentioned standard provides that if the device used to ground a conductor or equipment (stringing block or roller) is not known to be capable of carrying this current, then the conductor or equipment must be considered and treated as energized, rather than as de-energized and grounded.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace