Back to Federal guidance

Riding vertical reciprocating conveyors

Summary A state elevator inspector asked whether a vertical reciprocating conveyor with a rideable platform should be treated like an elevator. OSHA said such conveyors were for materials rather than people and that employee riding violated its general machine-guarding rule, relying on a cited ANSI conveyor standard. It said it would reconsider a specific installation that also met elevator criteria.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-07-30
Date issued
July 30, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 30, 1984

Mr. Andrew Cicillini
Chief Elevator Inspector
Department of Labor
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cicillini:

This is in response to your letter of July 10, 1984, concerning vertical reciprocating conveyors.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulates the use of vertical reciprocating conveyors used in general industry under various standards relative to specific types of applications. These regulations can be found at 29 CFR 1910.107(b)(7), .107(h)(7), .108(c)(6), .218(j)(3), .263(d)(7), .263(i)(7), and .265(c)(18). All other applications of conveyors are regulated under 29 CFR 1910.212, general requirements for all machines. In this regard, OSHA relies on the recommendations of the ANSI B20.1-1976 for the acceptable safeguarding of employees exposed to conveyors.

ANSI B20.1-1976, sections 5.12.4 and 6.21.1.3 prohibit the riding of vertical and vertical reciprocating conveyors. As a result of these recommendations, OSHA does not permit the riding of such conveyors by personnel. Therefore, since these conveyors are not intended for the transport of personnel, they are not properly within the scope or application of the elevator standards set forth by ANSI A17.1.

OSHA considers the riding of vertical reciprocating conveyors by employees to be in violation of 29 CFR 1910.212(a)(1) in that, the safety of personnel cannot be assured. However, should such an installation also meet the criteria of ANSI A17.1, OSHA would reevaluate this position relative to such specific installations.

I hope this information is useful to you and your panel. If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace