Back to Federal guidance

Retracting lifelines and construction fall protection

Summary A fall protection device maker asked whether its retracting lifeline met OSHA requirements. OSHA said a 3,000-pound break strength would be satisfactory if the device functioned as described in the cited test report and was used under the manufacturer’s revised instructions. The OSHA page also reproduces an earlier agency reply on the device.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-06-12
Date issued
June 19, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 19, 1984

J. Nigel Ellis, Ph.D., CSP
President
Research & Trading Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Ellis:

This is in response to your letter of May 24, 1984, requesting consideration of your RTC-2700 Series Retractalok devices as meeting the intent of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Fall Protection Standards.

OSHA's standard 29 CFR 1926.104 calls for 5400-pound and 3/4- inch manila or l/2 inch nylon lifelines where free falls of six feet are anticipated. However, you state that the RTC-2700 Series Retractalok is designed to limit falls to inches, thereby avoiding the severe shock-loading of a six-foot fall impact.

Assuming that the device will function as indicated in your Lehigh University Test Report dated August 5, 1982, a lifeline break strength of 3000 pounds would be satisfactory for the units. The units, when used according to the manufacturer's 1983 revised instructions, do meet the intent of OSHA's regulations.

If you have further questions, please feel free to contact Mr. John B. Miles, Jr., Director, Directorate of Field Operations.

Sincerely,
Patrick R. Tyson
Deputy Assistant Secretary

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

January 17, 1983

J. Nigel Ellis, Ph.D.
President
Research and Trading Corporation
[Recipient address omitted]

Dear Dr. Ellis:

This is in response to your recent inquiry requesting an interpretation of 29 CFR 1926.104.

29 CFR 1926.104 requirements for life-lines do not specifically regulate the manufacture of equipment such as your RTC-2700 series Retractalok. However, section 1926.104 does regulate the installation and use of lanyard equipment.

The units, when used in accordance with the manufacturer's 1982 revised instructions, appear to meet the intent of the Occupational Safety and Health Act.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace