Back to Federal guidance

Equivalent protection from UL-TEMA safety eyewear

Summary An eyewear manufacturer asked whether its UL-TEMA 7800 Series product could be used even though it did not meet every requirement of the ANSI standard referenced by OSHA's eye protection rule. OSHA said the complete device offered equivalent protection and that employers using and maintaining it properly would not be cited under that provision. OSHA emphasized permanent identification of the device and said its determination did not cover the lenses alone; it archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-05-04
Date issued
May 4, 1984
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 4, 1984

Mr. W.C. White
President
Glendale Optical Company, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. White:

This is in response to your informational letter of April 2, concerning the use of eye protection devices not meeting exactly the requirements of ANSI Z87.1-1968.

OSHA's standards at 29 CFR 1910.133(a)(6) provide that "design, construction, testing, and use of devices for eye and face protection shall be in accordance with American National Standard for Occupational and Educational Eye and Face Protection, Z87.1-1968." The referenced ANSI standard, however, states in paragraph 2 that "variations from the requirements of this standard may be granted by the authority having jurisdiction only when it is demonstrated to the satisfaction of the administrative agency that equivalent protection is afforded."

On the basis of the information which you have provided to us, OSHA has determined that your product, the UL-TEMA (7800 Series) does provide protection equivalent to that provided by eye protection which meets all the requirements of ANSI Z87.1-1968. Therefore, OSHA would consider employers using this product to be in compliance with 29 CFR 1910.133(a)(6) and such employers would not be cited, if this equipment was being used and maintained properly.

It is extremely important, as we have previously mentioned, that the UL-TEMA be permanently marked in a manner that would easily allow employers, employees, and our compliance personnel to distinguish it from other types of protective eyewear. Otherwise, employees could mistakenly use eyewear providing insufficient protection. We wish to emphasize that our determination applies only to the completely assembled eye protection device, the UL-TEMA, and not to the lenses separately.

If we may be of further assistance, Please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace