Back to Federal guidance

Automatic power interruption on woodworking machinery

Summary A device maker asked whether its power failure release option met OSHA requirements for woodworking machines. OSHA said the product appeared capable of meeting the automatic power interruption rule, but actual compliance depended on its application and use. It also cited a related restart protection requirement for mechanical power presses.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-03-12
Date issued
March 12, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 12, 1984

Mr. Walther R. Leuschner
American Solenoid Company, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Leuschner:

This is in response to your letter of February 13 to Mr. Donald Shay in which you requested our opinion as to the conformance of the Blue Line PFR/Power Failure Release Option with applicable Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards.

The performance specification of 29 CFR 1910.213(b)(3) requires that woodworking machines be equipped with automatic power interrupters to avert hazardous employee exposures resulting from equipment restart when power is restored. It appears that the product offered by your company permits compliance with this OSHA standard, but whether or not your product would fully meet the conditions as stated in 29 CFR 1910.213 would depend upon its application.

Alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. Therefore, compliance with our standards can only be determined when related to the specific circumstances of its use.

A further OSHA requirement pertaining to protection from the hazards of equipment restart after power interruption can be found in 29 CFR 1910.217(b)(8)(iii). In addition to OSHA requirements pertaining to power interruption protection, the American National Standards Institute (ANSI) recommends such protection for most machine tools specified by the ANSI Bill series of documents. ANSI may be contacted at:

American National Standards Institute, Inc.
1430 Broadway
New York, New York
10018 Telephone: 212-354-3364

If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace