Back to Federal guidance

Medical exams after coke oven workers transfer or leave

Summary An OSHA area office asked whether coke oven workers still needed medical examinations after leaving a regulated area. OSHA said qualifying workers transferred elsewhere within the same employer must continue to receive exams. It said exams need not continue after employment ends, but resume as required if the worker is rehired.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-02-29
Date issued
February 29, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 29, 1984

MEMORANDUM FOR: STANLEY ELLIOTT
Area Director, Pittsburgh

FROM: LINDA R. ANKU
Regional Administrator

SUBJECT: Medical Exam Requirements Under 29 CFR 1910.1029

This is in reply to your request for guidance concerning the medical exam requirements of 29 CFR 1910.1029(j)(3)(iii)-(iv).

The medical exam requirements of 29 CFR 1910.1029 are initiated for employees who work in a regulated area for at least 30 days per year. The standard further requires under 1910.1029 (j)(3)(iii):

"Whenever an employee who is 45 years of age or older or with 5 or more years employment in the regulated area transfers or is transferred from employment in the regulated area, the employer shall continue to provide the examinations semi- annually, as long as that employee is employed by the same employer or successor employer."

Medical exams should continue to be given to employees who had worked in regulated areas of the coke oven and were transferred to non-regulated areas of the plant provided they meet the criteria of 1910.1029(j)(3)(iii).

The employees at the coke oven who are receiving supplemental unemployment benefits from Bethlehem Steel are not receiving wages from the Company as active employees but rather, by the definition of the benefits package, are unemployed. The benefits cease after a defined period of time based on service with the company or sooner if the employee obtains another job. The employer is not required to continue the exams for the terminated employees. The employer is required however to continue the exams as required under 1910.1029(j) if the employees are rehired.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace