Back to Federal guidance

Crane design review under marine terminal standards

Summary A marine cargo company asked for clarification of the crane and derrick design review rule. OSHA said the rule aims to ensure an adequate review for employee safety and permits use of the original foreign manufacturer when available.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-02-28
Date issued
February 28, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 28, 1984

Mr. M. T. Bohlman
Director
Development & Engineering
Sea-Land Service, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bohlman:

This is response to your letter of February 9, requesting a clarification of 29 CFR 1917.45(b)(3).

The intent of 29 CFR 1917.45(b)(3) is to make certain that an adequate design review occurs to ensure the safety of employees exposed to crane or derrick. The subject standard does allow the use of original foreign manufacturers when their services are available.

If we can be of further assistance, please let me know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace