Back to Federal guidance

Air-pressure transfer of combustible and noncombustible liquids

Summary A drum dispenser maker asked whether OSHA restricted air-pressure dispensing of nonflammable and noncombustible liquids. OSHA said its rule prohibited that transfer method for flammable and combustible liquids, but not for nonflammable or noncombustible liquids. It also noted that OSHA did not approve or endorse products.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1984-02-03-0
Date issued
February 3, 1984
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 3, 1984

Mr. Henri Modiano
Chairman
Drum Dispensers of America
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Modiano:

This is in response to your letter of December 12, 1983, addressed to Mr. Gordon Terroux of our Fort Lauderdale Area Office, requesting confirmation that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not have regulations or other reasons to restrict the use of your Drum Dispensers when they are used with nonflammable and noncombustible liquids.

OSHA's standards for flammable and combustible liquids are contained in section 29 CFR 1910.106. Paragraph 29 CFR 1910.106(e)(2)(iv)(d) prohibits the transfer of flammable and combustible liquids by means of air pressure on the container. OSHA has no such standard for nonflammable or noncombustible liquids. Further, to clarify a point made in your letter of March 16, 1983, Class IIIB liquids (those with flashpoints at or above 200 F) would be considered combustible liquids by OSHA. Class IIIB liquids, however, are not regulated by OSHA.

Moreover, as you may be aware, OSHA does not approve, certify, or endorse any product.

If you have any further questions or if we may be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace