Back to Federal guidance

Hydrostatic test records for fire extinguishers

Summary An employer asked whether its computer printout adequately documented hydrostatic tests of fire extinguishers. OSHA said records also needed the test pressure and the person or agency performing each test, whether on the printout or maintained elsewhere. It gave the same three-item record requirement for carbon dioxide extinguishers tested by a contractor; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-12-30-0
Date issued
December 30, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 30, 1983

Gerald M. Brown
Lieutenant-Fire Department
Buick Motor Division
[Recipient address omitted]

Dear LT. Brown:

This is in response to your letter of December 5, 1983, requesting a clarification of 29 CFR 157(f)(16).

For the clarification requested, 29 CFR 157(f)(16) pertinently states: "Such evidence shall include the date of test, the test pressure used, and the person or agency performing the test." To be complete, your computer printout for the stored pressure water and dry chemical extinguishers lacks, in its listing, the test pressure used and person or agency performing the test. However, if evidence is otherwise maintained for these two non-listed items, then the evidence would be complete as required by 29 CFR 157(f)(16).

For your carbon dioxide extinguishers tested by a contract vendor, the employer shall have the date of test, the test pressure used and the person or agency performing the test for each of the carbon dioxide extinguishers.

Should you have any further questions, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
John F. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace