Back to Federal guidance

Pump-jack scaffolds at a 50-foot working height

Summary A scaffold maker asked whether its aluminum pump-jack scaffold could be used at a 50-foot shoulder working height. OSHA said the described use would comply if it followed the intent of the applicable rules, while stressing that its review was based on submitted materials and was not product approval.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-12-30
Date issued
December 30, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent OSHA policy; it does not give a replacement or withdrawal date.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent OSHA policy; it does not give a replacement or withdrawal date. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 30, 1983

Mr. Carl E. Anderson
President
Alum-A-Pole Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Anderson:

This is in response to your letter of December 8, 1983, requesting a 50-foot shoulder working height for your aluminum pole pump Jack Scaffold.

We have reviewed the test report, photographs, and promotional brochure you sent to this office. It is our opinion that, if the Aluminum Pole Pump Jack Scaffold is used in accordance with the intent of the applicable OSHA Standard 29 CFR 1910.28(a) and 29 CFR 1926.451(y) but at a 50 foot shoulder working height, an employer will be in compliance with the Occupational Safety and Health Act. However, this determination should be considered a good faith review of materials submitted, and does not constitute approval or endorsement of this product by OSHA.

The variable working conditions at jobsites and possible alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the equipment manufacturer. For those reasons, it is the policy of OSHA not to approve or endorse products.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace