Back to Federal guidance

Laboratory fume hood face velocity standards

Summary A senator asked about fume hood face velocities in laboratories. OSHA said the existing face velocity provisions in several carcinogen standards did not apply to laboratories under a cited court decision. It also said the agency was considering a separate laboratory standard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-10-23
Date issued
October 24, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 24, 1983

Honorable Steve Symms
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Symms:

This is in response to your September 20, 1983, inquiry on behalf of Dr. Malcolm Renfrew of the University of Idaho concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) current face velocity specifications for laboratory fume hoods.

We understand Dr. Renfrew's concerns, however, the only current standards which specify fume hood face velocities (13 carcinogen standards in 29 CFR 1910.1003 - 1910.1016) do not apply to laboratories. These standards are not applicable to laboratories by virtue of the decision by the United States Court of Appeals for the Third Circuit in Synthetic Organic Chemical Manufacturer's Association v. Brennan, 506 F. 2nd 385 (3d Cir. 1974), cert. denied 423 U.S. 830.

You might, however, advise Dr. Renfrew that OSHA is currently reviewing a proposal for a laboratory standard which takes his general concerns into account. Many scientists who, like Dr. Renfrew, have an interest in laboratory safety, have repeatedly pointed out that OSHA's health standards written primarily for the typical industrial workplace are in most respects inappropriate for the laboratory setting, including university laboratories.

The proposal that we are considering is designed to respond to the inherent differences between laboratory and industrial workplaces. It is aimed at maintaining the same level of employee protection for laboratory workers that would be achieved under the General Industry Standards while allowing more flexibility.

I hope that the foregoing satisfies Dr. Renfrew's concerns, and I will be happy to answer any further questions he might have.

Sincerely,
Thorne G. Auchter
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace