Back to Federal guidance

When hard hats are required

Summary A member of Congress asked whether workers must always wear hard hats. OSHA said employers must assess each operation and worksite for potential head injury hazards and require suitable protection where those hazards exist. OSHA said its rules do not require head protection where there is no such exposure.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-08-23-0
Date issued
August 23, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 23, 1983

Honorable Norman Sisisky
Member, United States
House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Sisisky:

This is in response to your letter of July 29, 1983, on behalf of Mr. Buddy R. Lipes, concerning OSHA's regulations for the wearing of hard hats.

The OSHA standards 29 CFR 1926.100 for construction and 29 CFR 1910.132 and 1910.135 for general industry (copies enclosed) outline the requirements for head protection. The standards require that head protection be used whenever it is necessary by reason of hazard of processes or environment that could cause head injuries.

The employer must determine which employees are exposed to possible head injury hazards, and assure that they wear appropriate head protection. Where employees are not exposed to possible head injuries, head protection is not required by OSHA standards. An employer may choose to require the wearing of head protection by certain employees or in certain activities at all times as a precautionary measure, although this may be a matter subject to labor/management negotiation.

OSHA has no exhaustive guidelines for determining whether head protection is required, this must be done on a case-by-case basis, depending on the specific operation, worksite, potential hazards, and other circumstances.

I hope this information will be of help to you. If I may be of further assistance, please contact me.

Sincerely,
Thorne G. Auchter
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace