Back to Federal guidance

Crane-mounted work platforms for personnel

Summary A contractors’ association asked about work platforms attached to crane booms. OSHA said routine personnel carrier use required applicable design safeguards, including platform and ground controls. Exceptional access by crane was possible only under its instruction when it minimized hazards; routine use of material cranes for personnel could be cited.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-08-10-0
Date issued
August 10, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent OSHA policy; it does not give a replacement or withdrawal date.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent OSHA policy; it does not give a replacement or withdrawal date. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 10, 1983

Mr. Michael I. Fanning
Director
Safety and Health Services
The Associated General Contractors
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Fanning:

This is in response to your letter of July 27, 1983, concerning the use of cranes with work platforms connected (not suspended) from the last section of the crane boom.

Cranes used routinely in construction and general industry to lift personnel or material must meet the applicable design and safety requirements of 29 CFR 1926.556 or 29 CFR 1910.67 for personnel carriers. In other words, the crane boom and attached platform as a combination must be primarily designed as a personnel carrier if they are to be routinely used in this manner. Therefore, as required by the above-mentioned standards, the crane must have both platform (upper) and lower controls when personnel platforms are occasionally attached for routine work situations.

OSHA Instruction STD-1-11.2B allows cranes to be used to hoist and suspend personnel on a work platform, or to provide access in unique work situations, only when such action results in the least hazardous exposures to employees. An acceptable example would be a crane suspending a work platform with an employee used to examine a damaged highrise building for structural defects in an emergency situation. When used in this manner, the crane with attached work platform is not primarily designed as a personnel carrier and therefore does not require upper controls for the employees in the work platform. The operation and equipment must be in compliance with the guidelines in the OSHA Instruction.

Where other personnel handling equipment can be utilized, employers using cranes designed for material handling to hoist or suspend personnel on a work platform in routine situations will be cited for an alleged violation of the standards.

If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Director, Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace